Vigtigt vægttabsråd: Få styr på din NEAT!

I forbindelse med vægttab undervurderer folk ofte betydningen af NEAT eller måske slet ikke tænker over den. NEAT kan være nøglen til dit varige vægttab! Derfor skal du have lige så meget styr på din NEAT, som du har på din træning og kost.

sitting is the new smoking, NEAT er vigtig

Hvad er NEAT?
NEAT er fagudtrykket for al den bevægelse, man laver i løbet af en dag, som IKKE er træning f.eks. gåture, havearbejde, tage trapperne, cykelturen ned til købmanden osv. NEAT står for Non Exercise Activity Thermogenesis.

Derfor er daglig NEAT så vigtig!
Mange undervurderer helt klart betydningen af en gåtur og anden aktivitet som IKKE er træning. Det er ikke nok “bare” at træne tre gange om ugen og sidde på den flade resten af tiden. Faktisk batter tre timers træning sjældent mere end 150-200g på vægten om ugen for en utrænet kvinde (bidraget fra træningen vokser naturligvis i takt med formen bliver bedre, køn, varig- og hyppighed). Vil du have max sundhed og fut i vægttabet, skal der også være fokus på NEAT.

Husk at træning ikke kun skal gøres for kaloriernes skyld men i den grad også for sundheden, energiniveauet, muskelmassen osv.

Pas på! træningen kan gøre dig sløv!
Vær opmærksom på, at hvis du træner relativ hårdt, kan det gå ud over din NEAT. Det hjælper ikke meget på vægten, hvis du skruer træningen i vejret med 200 kcal, og du i stedet “kompenserer” ved at gå 200 kcal ned i NEAT. Det kan være, at du (uden at lægge mærke til det) bliver mere inaktiv pga træthed og måske ømhed i perioden efter træning. Eksempelvis at du ligger mere stille hjemme i sofaen eller i stedet tager bilen til og fra træning fordi du ikke orker cykelturen hjem bagefter.

Få styr på din NEAT!
En meget nem måde for mange at tjekke sine småbevægelser på er ved at bruge en skridttæller. De fleste telefoner har en gratis app/skridttæller. Det er en god øjenåbner. Hvor mange skridt når du på en dag? Går du under 5000 skridt (uden træning er indregnet) skal du helt sikkert gøre en indsats. De dage du ikke træner, bør du sigte efter de 10.000 skridt. Husk at man ikke kan sammenligne løbeskridt med almindelige skridt pga. intensiteten. Lige så vel at du justerer på din kost og træning løbende for at holde gang i vægttabet, skal du også gøre det med NEAT.

Vær kreativ
Hvordan du kan få mere NEAT ind i din hverdag er 100% op til dig.  Skal det være aktive pauser på jobbet? Stå af et stoppested før? gå en ekstra tur med hunden eller manden? gå rundt når du taler i telefon osv?  Vær kreativ. Alt tæller. Det vigtigste er at det fungerer for dig.

Mange hilsner
Henrik Duer
.

 

0 replies

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar