Verdens måske bedste råd til at håndtere feriefristelserne

I denne artikel kommer diætist Stine Junge Albrechtsen og jeg med vores ni bedste ferietips

Din indstilling er afgørende!  
Der SKAL være forskel på hverdag og ferie, men vær opmærksom på at de ikke nødvendigvis bliver modsætninger. Det skal helst ikke være et spørgsmål om at være ”af eller på” en sund livsstil, for så er din hverdag muligvis for stram i forhold til hvad du kan holde ud i længden? Så nyd din ferie men tag din sunde fornuft med.

9 tips der gør en forskel
1) Se ikke buffeten i øjnene hele tiden! Hvis du skal på all inclusive ferie eller bare en ferie med fri morgenmad eller anden buffet servering, så slå koldt vand i blodet. Du kan komme til at hive rigtig meget ekstra energi ind på lige at skulle smage det hele, så prøv at starte med at danne dig et overblik. Hvad er der af muligheder og hvis du er der mere end en dag, så husk det hele sikkert er der igen i morgen, så du behøver ikke smage det hele i dag. Sæt dig gerne væk fra buffet eller med ryggen til, så du ikke fristes til at tage mere. ”Ude af øje, ude af sind” gælder også på ferien.

2) Pas på med drikkevarerne! Kold vin, kolde øl, sodavand, juice, iskaffer med sirup og smoohies kan hurtigt bidrage med en masse energi. En almindelig dåse øl eller sodavand har ca. lige så meget energi som 1/ skive rugbrød med pålæg eller 2-3 stykker frugt. Måske det kan give et billede på, hvor hurtigt du kan få indtaget, hvad der svarer til en hel frokost eller mere på meget få glas?

3) Nyd at spise ude uden at gå all-in alle dage!  Hvis I skal spise ude flere dage, så overvej om det skal være 3-retters eller dessert alle dage eller du kan nøjes med hovedret og dessert eller en forret og hovedret? Husk desuden der ikke er præmier for at spise op. Det er OK at nyde det, du kan og levne resten, når du spiser ude.

4) Planlæg hvad og hvor meget du skal have og hvis ikke du kender menuen kan det være max. en portion, et glas vin øl og et stk dessert

5) Undgå at sidde inden for rækkevidde af f.eks. snacks’s, brød og lignende og sørg for at have de kalorielette alternativer indenfor rækkevidde

6) Kom ned i tempo og spis langsomt, små stykker ad gangen, nyd det og stop når lysten og sulten ikke længere er der

7) Se aktivitet som en del af ferien! Få set noget af området iført løbe- eller vandresko. Prøv en app som AllTrails til at se gode ruter i området. Eller lav lidt strækøvelser/yoga med YouTube videoer inden morgenmaden eller svøm en lang tur. ALT tæller! Måske har hotellet fitnesscenter eller fitness hold, som du måske har lyst til at prøve? Det behøver igen ikke at være alt eller intet. Måske kan I leje cykler på stedet eller spille tennis eller minigolf på timebasis?

8) Vær opmærksom på “og så kan det hele være lige meget”- tanken. Uanset hvornår du stopper, er det altid bedre end at fortsætte med at spise. Det er aldrig lige meget.

9) Hav ikke dårlig samvittighed over hvis det skulle gå galt. Det kan man ikke bruge til noget. Lær af situationen og glæd dig i stedet over at du prøvede og lærte nogle nye ting – med andre ord at du er blevet klogere/bedre.

Uanset hvad din ferie bringer, så håber vi du nyder den og den ikke skal ses som et voldsomt ”overtræk” hverken økonomisk eller i energibudgettet, når du kommer hjem igen.
Hvis du er midt i et vægttabsforløb så vil en ferie det aldrig ødelægge dit vægttab. Det, der vil ødelægge dit vægttab er, hvis du ikke er tilbage i sporet dagen efter.

God ferie