Overgangsalder og vægttab

Hvilken betydning har overgangsalderen for vægttab? Gør den det umuligt at tabe sig? Det spørgsmål får jeg ret ofte og her er mit bud på, hvorfor det kan være sværere at tabe sig i overgangsalderen.

Når kvinder kommer i overgangsalderen, falder produktionen af det kvindelige kønshormon østrogen kraftigt, og det har desværre en række negative følger:

·      Tab af muskelmasse

·      Tab af knoglemasse

·      Øget risiko for hjertekarsygdom

·      Øget risiko for fedt omkring organerne

·      Humørsvingninger 

·      Dårligere søvnkvalitet, evt. pga svedeture

(Foto er lånt fra Health Web Magazine)

Disse forandringer kan gøre det sværere at tabe sig men absolut ikke umuligt. Tabet af muskelmasse bevirker, at den daglige forbrænding automatisk bliver mindre – ikke meget men mange bække små. Dertil kommer at dårlig søvn og humørsvinger (såfremt at man bokser med det) er kendt for at påvirke kalorieindtagelsen, og ikke mindst ens overskud til at dyrke motion.  Derfor er det måske endnu vigtigere, at man gør en aktiv indsats mht. træningen for at modvirke de uundgåelige forandringer, der følger med overgangsalderen. 

Jo tidligere du kommer i gang, desto bedre. Men uanset om du begynder, før, under eller flere år efter, er det aldrig for sent. Der vil at altid være en positiv effekt på din sundhed og livskvalitet.

 

Summa summarum når man rammer overgangsalderen, har man ikke længere de samme “fysiologiske kort” på hånden. Vægttab kan godt lade sig gøre men man må indstille sig på at det kan være svære at opnå.