Tre myter om styrketræning
Myte 1: No pain no gain
En meget udbredt opfattelse er, at hvis man har ømme muskler, så har det været en god træning, men sådan forholder det sig ikke. Ømhed er et tegn på at du har lavet noget uvant eksempelvis en nye øvelse, skruet op for belastningen eller mængden af træningen, og det er nødvendigvis ikke lig med en god træning.
Faktisk kan man blive så øm at det går ud over den næste træning og i meget sjældne tilfælde kan der opstå en potentiel livsfarlig tilstand kaldet rhabdomyolysis. Med andre ord lad være med at bruge ømhed som et pejlemærke. Følger du et program med en fornuftig progression i forhold til dit udgangspunkt skal resultaterne nok komme uden ømhed.
Myte 2: Jeg laver ikke styrketræning fordi, at jeg er bage for at blive for stor
Min erfaring er, at nogle kvinder afholder sig fra styrketræning, da de er bange for at blive for store, men det er der ingen grund til. Det, at øge muskelmassen er en langsommelig proces. Skærer vi alle over en kam, så kan kvinder og mænd i starten af et styrketræningsforløb typisk øge deres muskelmasse med hhv. 0,5 og 1,0 kg om måneden. Kvinder i den lave ende og mænd i den høje ende. Herefter falder tempoet i takt med at man bliver mere veltrænet.
Det tager dermed sagt lang tid at blive ”stor”, så du kan nå at stoppe i tide. Man bliver kun stor og muskuløs efter år med målrettet styrketræning. Bemærk at der er stor individuel forskel på, hvor meget man kan øge sin muskelmasse med. Nogle responderer meget hurtigere end andre på styrketræning – og omvendt.
Myte 3: Fedt bliver ikke omdannet til muskler – og omvendt
Når folk begynder at træne, mærker de ofte at forholdet mellem muskler og fedt ændres men det skyldes IKKE at fedt bliver til muskler. Jeg kan forstå, at det måske føles sådan men sandheden er at det to forskellige typer væv ,og det kan der ikke ændres på. Det, der sker er at musklerne vokser samtidig med at fedtdepoterne bliver mindre.
God træning