Nudging gør de sunde valg lettere

Som redskab er nudging virkelig brugbart i kostvejledning. Nudging handler om at lave små, realistiske ændringer i hverdagen, der gør det nemmere at tage sunde valg. 

Skrevet af Diætist Stine Junge Albrecthsen

Nudging handler ikke om restriktioner, men om at se sine omgivelser og vaner efter i sømmene og prøve at gøre sandsynligheden for at lykkedes med kost- og motionsvaner større. Enkle, men effektive eksempler kunne være:

  1. Hav glasflaske eller karaffel med koldt vand i køleskabet. Det vil gøre det nemmere og mere attraktivt at drikke vand.
  1. Køb frugt og grønt, der ikke skal tilberedes. Mange får ikke spist det indkøbte frugt og grønt på grund af placeringen i en mørk grøntsagsskuffe i køleskabet eller fordi det skal skrælles eller hakkes inden det kan spises. Ved at købe snackgulerødder, cherrytomater, skoleagurker, færdige salatblandinger, vindruer eller udskåret melon, kan det godt være kiloprisen stiger, men chancen for at det spises øges. Husk også at placering er vigtig. Læg enkelte portioner af det indkøbte frugt og grønt i øjenhøjde i stedet for at gemme det hele væk i den mørke grøntsagsskuffe.
  2. Køb enkeltemballeret slik.Hvis du køber karameller der hver er pakket ind i et stykke papir, så øger det opmærksomheden på hvor meget du spiser og skaber synligt skrald der minder dig om at du har spist noget. Problematikken med meget slik er at vi spiser til emballagen er tom og bagefter ikke kan huske hvor meget, vi har spist. Ved at købe slikkepinde, chokoladebarer, is på pind eller lakridsstænger i små emballager så hjælper vi os selv til at nedsætte mængden og øge opmærksomheden.