Min morgenmad i dag
Efter de seneste indlæg om morgenmad, har jeg fået et spørgsmål om, hvad jeg spiser til morgenmad. Her er hvad jeg fik til morgenmad i dag (varierer lidt fra dag til dag).
Lidt baggrundsinfo
Jeg afvejer normalt ikke min morgenmad, da jeg har en rimelig god idé mht indhold af energi, proteiner, kostfibre, fedt og kulhydrater, men i dagens anledning gjorde jeg det.
Nedenstående morgenmad skal ses i lyset af at jeg er 191 cm, 91 kg og går en lidt inaktiv dag i møde, men er normalt rimelig fysisk aktiv. Derudover er jeg ved at ”trimme” kroppen en lille bitte smule til sommeren, så jeg sigter efter et mindre kalorieunderskud når dagen er omme. Jeg har absolut ikke behov for at tabe mig, da jeg sundhedsmæssigt set er slank nok, men der går altid lidt ”nørd” i den, når sommeren nærmer sig:-)
Indhold af morgenmaden
40 g Havregryn
40 g Fibersund -indholder primært tørrede dadler (50 %) og hvedeklid (46 %)
10 g mandler
15 g rosiner
350 g skyr (rørt op med vand)
Totalindhold
Energi Protein Kulhydrat Fedt Kostfibre
538 kcal 46 g 65 g 7,6 g 18,6 g
(i perioder uden kalorieunderskud og med større mængder konditræning øger jeg mængden af havregryn plus halv banan og en appelsin)
Dertil et glas vand og en stor kop sort filterkaffe – og nogle gange 25 g 70 % mørk chokolade til kaffen:-)). Det er bare en fantastisk kombi og lææger en dæmper på min meget store søde tand:-)
Et par kommentarer til min morgenmad
Proteinindholdet er relativ højt i forhold til antal kalorier. Det skyldes deres betydning for træningen, mæthedsværdi osv, og dem skærer jeg ikke ned på i en periode med kalorieunderskud. De normale anbefalinger mht kostfibre siger 25-35 g/dag og så er de 18,6 g en rigtig god start. Kostfibrene kommer primært fra de ekstremt fiberrige hvedeklid. Måske lidt for meget rosiner+dadler, men det giver en god sødme og er bedre end at komme bordsukker på. Man kan sige meget mere mht fedt, typen af kulhydrater, vitaminer, mineraler osv, men sætter grænsen her. Det daglige energiforbrug for inaktiv mand og kvinde ligger hhv på 2500 og 2000 kcal (tommelfingerregel) og et mættende og ernæringsrigtigt morgenmåltid på 500 kcal er derfor ikke helt ved siden af, hvis man ønsker at holde vægten.
Husk at morgenmaden altid skal ses i forhold til hvad du ellers får at spise i løbet af dagen, aktivitetsniveau, alder, vægt og køn.
Hvormeget vand blander du i skyr’en ?
Rigtig godt spørgsmål. Har faktisk ikke afmålt det men det er måske 100 ml til 500 ml skyr. Jeg rører altid lidt i af gangen indtil konsistensen er som ønsket.
vh
Henrik
Spørgsmål vedrørende skyr og vand. Hvad er grunden til du blander vand i din skyr ? Er det kun for konsistensen ? Spiser selv skyr hver morgen med mandler, men har aldrig prøvet at blande vand i. Blander det derimod en gang i mellem med en sukkerfri frugt yoghurt. Er det galt, i en vægttabs periode med sukkerfri frugt yoghurt ?
Det er kun for konsistensen. Som udgangspunkt er der intet i vejen med sukkerfri yougurt.
Er skyr bedre end fx græsk yogurt? Og hvis man bruger græsk yogurt, hvor høj fedtprocent er så optimalt? Har hørt, at den ikke må være “for ” fedtfattig..
Er ikke professer, men skyr har jo et meget højere protein indhold end græsk yoghurt. Og er derfor bedre. Ved at Thomas Rohde nogle gange kommer græsk yoghurt i sin skyr, for at få fedtindholdet lidt op.
Mvh