Mangel søvn gør dig dårligere til at holde vægten

Det er velkendt, at manglende søvn og/eller dårlig søvnkvalitet kan medføre overvægt og gøre det sværere at tabe sig. Man ved dog ikke meget om søvnens betydning i forbindelse med at holde vægten efter et større vægttab, men det har et nyt studie set nærmere på.

(Billedet er fra healthkart.com)

Studiet
I undersøgelsen indgik 195 overvægtige voksne, som blev sat på skrap kur i 8 uger, hvorefter at de skulle forsøge at holde vægten i 12 mdr. I løbet af de 8 uger tabte de i gennemsnit 13,1 kg. 

Et år efter havde dem med en kort søvn (5 timer 22 min i gennemsnit) taget 5,3 kg mere på end dem, der fik en normal søvn (6 timer 48 min i gennemsnit). De forsøgspersoner, der fik en normal søvn havde slet ikke taget på igen et år efter den skrappe kur.

Mine kommentarer
Det er ikke overraskende at en manglende søvn kan påvirke ens vægttab negativt, men jeg er noget overrasket over, at der havde en normal søvnlængde faktisk havde fastholdt vægttab bl.a. fordi at de ikke har statistikkerne med sig efter en “tju-bang-kur”. Det skal nævnes at man ikke rigtig kender årsagen til den korte søvn. Hvis det skyldes stress, kan den alene også havde indflydelse på resultatet.

Summa summarum, hvis du vil øge dine chancer for at opnå et vægttab, der holder, så skal du naturligvis også sove godt.

Sover du godt? Hvis du er i tvivl, så kan dit smart watch tracke din søvn og søvnkvalitet. Prøv evn. i en uge og tjek om du sover godt. Kombiner gerne din søvntracking med en lille smiley mht. om du føler dig veludhvilet, når du vågner.

Ref. https://doi.org/10.1093/sleep/zsac295