Kys dit organfedt farvel – sådan gør du!

Det farligste fedt du har i kroppen, er det som sidder omkring dine organer. Har du for meget, stiger risikoen markant for hjertekarsygdomme, sukkersyge, visse kræftformer osv. Gudskelov er man ved at blive klogere på, hvad der er den mest effektive måde at fjerne organfedtet på.

Fedt er ikke bare fedt
Der er forskel på det fedt, som sidder på din krop. Noget er mere farligt end andet. Som udgangspunkt skal man skelne mellem underhudsfedt og det fedt der sidder omkring organerne (se billede). Det fedt som er mindst farligt, er det der sidder omkring hofterne. Nogen mener endda at det har en gavnlig effekt. Derimod er fedtet omkring dine organer farligt. Har du en stor livvidde, har du også meget organfedt.

Muskelaktivitet og organfedt
Muskler udsender stoffer (myokiner), som har en effekt andre steder i kroppen end i musklen selv (fedt udsender også stoffer). Disse myokiner er gavnlige for vores sundhed, og jo mere aktive musklerne er, desto flere gavnlige stoffer (myokiner) udsender de. Det er en af årsagerne til, at fysisk aktivitet er godt for vores sundhed. Et af de steder myokinerne ser ud til at påvirke er vores organfedt. Der en selvstændig sammenhæng mellem inaktivitet og mængden af organfedt. Med andre ord så medfører inaktivitet mere organfedt og omvendt. Endvidere er der enkelte undersøgelser, som peger på, at man får størst effekt, hvis intensiteten i træningen er høj. Det kan skyldes at høj intens træning medfører en større sekretion af de fedtforbrændende hormoner GH (væksthormon) og adrenalin samt myokiner.

Maden har også betydning
Ikke overraskende kan man også finde sammenhænge mellem det vi spiser og mavefedt. I en undersøgelse som fulgte 48631 mænd og kvinder i 5,5 år, så man at en kost med et relativt højt forbrug af magre mejeriprodukter og frugt, og et lavt forbrug af hvidt brød, forarbejdet kød, margarine og sodavand kunne forbygge ophobningen af organfedt. Dette understøttes af at andre undersøgelser har vist en forebyggende effekt af fødevarer med lavt glykæmisk indeks (langsom blodsukkerstigning) og et lavt energiindhold (energidensitet).

Har du for meget mavefedt?
Den nemmeste måde at få en pejling på om man har for meget organfedt, er ved at måle livvidden.Tag et målebånd og mål din livvidde 2 cm over navlen. Er der over 80 og 94 cm for hhv kvinder og mænd, har man en forøget risiko for en lang række sygdomme. Husk at der naturligvis er individuelle forskelle, når det kommer til måling af livvidden. Hvad er din livvidde?

Planen er klar
Hvis du gerne vil dit organfedt/mavefedt til livs, skal du som en del af din vægttabsstrategi (eller normale livsstil) huske at dyrke motion og som udgangspunkt holde dig væk fra sukker, forarbejdede fødevarer og energirige fødevarer – med andre ord bare følg de officielle sundhedsråd:-)

RefsJ
Physiol 587.23 (2009) pp 5559–5568
Plos one j
uly 2010 | Volume 5 | Issue 7
Plos oneAugust 2011 | Volume 6 | Issue 8
Med Sci Sports Exerc. 2008 November ; 40(11): 1863–187

2

2 replies
 1. jette pedersen
  jette pedersen siger:

  Hej Henrik
  Jeg har længe brugt din blog og pogrammerne kampen for livet til inspiration til mit eget vægttab.Jeg har tabt mig fra 122 til 90 kg,blot ved at øge min viden om kost og masser af træning.Jeg har sygdommen myksødem og tager medicin hverdag for nedsat stofskifte. Min læge har altid sagt at det ville blive meget svært for mig at tabe mig.
  Det har været nemmere end jeg havde regnet med.Jeg tæller ikke kalorier,men spiser protein rigt,masser af grønsager og har skåret ned på kylhydraterne,spiser max 2 stk frugt dgl.Min familie spiser det samme,de er ikke overvægtige,men de har også brug for sund mad.Jeg tror selv på,at træningen er den vigtigste og det vil jeg aldrig holde op med.Jeg føler mig 20 år yngre mindst.
  Mit spørgsmål er ang min træning,jeg har tre børn ,fuldtids job mm.Jeg går i fitness center 3 x ugl,træner her alt hvad jeg kan.Typisk cykler jeg mellem 20 og 30 km på simulator cykel i bjergene,så ror jeg 10 min,crosstrainer 10 min,løfter vægte (ikke maskiner)træener med fitness bold og laver planke øvelser.Nogle gange tager det mig over 2 timer,jeg holder ingen pauser og sveder så det drupper på gulvet..Men jeg trives med dette og kan godt lide at træne igennem.Foruden rider jeg 2 x ugl og går tur med hunde og børne x flere om ugen,ordner hus og have.Jeg kan ikke rigtig overskue at gå flere x i fitness center.Har prøvet det,men følte jeg havde gummi arme og ben og ikke fik nok ud af træningen. Desuden vil jeg gerne have tid til at ride.Men mange siger at det er forkert af mig at træne så længe ad gangen.Men jeg startede selvfølgelig ikke på den måde.I starten var det kun en halv time osv.Men jeg føler at jeg er blevet meget stærkere båbe fysisk og psysisk efter jeg træner benhårdt og med lange intervaller,det rykkede virkeligt på min form og mit vægttab gik nemmere..Min krop er pæn og jeg har masser af overskud og ligger ikke på sofaen bagefter.
  Men du er eksperten så jeg vil lytte og efter følge dit råd.Jeg er forresten en kvinde på 44 år,har ikke min egen læge med ind over,har som før skrevet brugt din blog som inspiration.
  Med venlig hilsen jette pedersen
  Tak for din blog ,anbefaler den tit til andre når de spørger hvad jeg gør.

  • henrik Duer
   henrik Duer siger:

   Hej Jette

   Tak for din positive feedback. Den er jeg glad for.

   Godt gået med dit vægttab og det er rigtig vigtigt at du selv er glad for træningen (og du selv synes din krop er pæn) samt det ikke er en sur pligt.

   Mht dit spørgsmål, så er jeg ikke helt sikker på hvad du mener:-) Kan du uddybe det? Kan ikke se det i dit indlæg udover at du skriver “mit spørgsmål er ang min træning” og så kommer spørgsmålet ikke – eller det det bare mig der læser dit indlæg for hurtigt:-)

   Vh
   Henrik

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar