Hvilken is skal du vælge?

Hvad skal du kigge efter?
Når der skal hygges med is i sommervarmen, og du ønsker at isen skal være en af de lettere af slagsen, er det indholdet af kalorier, fedt og sukker du skal kigge efter.
Jeg sammenligner 3 is. En fra Frisko, en fra Thise og en Sun Lolly.

Du må godt
Is hører sommeren til, og det skal der også være plads til. Hvis du ellers spiser sundt og motionerer, er det heller ikke isen der vælter kaloriebudgettet. Når det er sagt, finder der alligevel nogle is, som indeholder en del flere kalorier end andre, som du vil se i dette eksempel.

Mange bække små
Som sagt er jeg ikke fortaler for, at man skal forbyde sig selv sæsonernes små goder. Der hvor det kan være en god idé, at være opmærksom på næringsindholdet er, hvis du er den helt store iselsker. Spiser du blot et par is i løbet af sommeren, gør det ikke den store forskel, hvilken is du vælger. Er du derimod iselskeren, som spiser is flere gange om ugen i løbet af sommeren, kan det godt løbe op. På samme måde betyder det også noget i kalorieregnskabet om det er en is på 60 gram eller en kæmpe vaffelis.

Vend produktet
Hvis du er på jagt efter det kalorielette alternativ, og har svær ved at gennemskue de mange markeringer, frugter og sunde slogans på produktet, så brug altid lige et minut på at vende produkterne om, og kig på næringsindholdet. Så er du sikker på ikke at blive narret. I dette tilfælde ser næringsindholdet således ud på de 3 produkter.

Næringsindhold pr. 100 g.

FriskoThiseSun Lolly
Kalorier11026481
Kulhydrat
Sukker
21 g
17 g
25 g
22 g
21 g
20 g
Fedt2,7 g16 g0 g

En klar vinder
Når næringsindholdene er stillet sådan op, er det tydeligt at se den store forskel. Der er ingen tvivl om, at sodavandsis generelt indeholder færre kalorier end flødeis. Det er i dette tilfælde også Sun Lolly isen, der vinder på alle parametre, som den sundeste is. Når det så er sagt, er der også forskel på flødeisene. Isen fra Frisko er lavet på Soya, og dens fedtindhold og dermed kalorieindhold er derfor markant lavere, hvilket gør den til den næst sundeste is, hvorimod jordbærflødeisen fra Thise er den helt store taber i denne sammenligning.