Hvad sker der, når du stopper med at tage vægttabsmedicin?

Det kommer nok ikke som en stor overraskelse, men man tager på igen. Der er ikke lavet mange undersøgelser på området men en af de mere grundige af slagsen havde fulgt 327 personer i et år efter de var stoppet med 68 uger på vægttabsmedicin (semaglutid) – og resultatet var nedenslående.

Grafen er taget fra Diabetes Obes Metab. 2022;24:1553–1564.

Hurtig vægtøgning
På den ovenstående figur fra undersøgelsen skal man se på den mørke linje, der viser vægtudviklingen hos dem, der fik vægttabsmedicin i 68 uger. Den lysegrå linje er vægtudviklingen for placebogruppen (virkningsløst stof). Som man kan se på figuren kommer vægtøgningen lige så snart, at man stopper med medicinen og vægten stiger kraftigt i de første 12 uger. Efter 52 uger (uge 120) uden medicin er tempoet i vægtøgningen aftaget en del, men om den stopper her er uvist.

Det bør nævnes, at det her er gennemsnitværdier, hvilket betyder at nogle fastholder en større del af vægttabet mens andre tager endnu mere på.

Det bemærkelsesværdige er, at alle det har fået medicin også har fået livsstilrådgivning hver fjerde uge i alle 68 uger og alligvel har de ikke formået at undgå den massive vægtøgning, når de stopper med medicinen.

Vigtigt
Hvis du benytter medicinen som en form for kick start, bør du tjekke om du har ændret livsstil og fået styr på dine uhensigtmæssige vaner eller om de bare er blevet “bedøvet” af medicinen. Hvis ikke du har gjort noget ved dette undervejs, står du sandsynligvis med de samme problemer og udfordringer som før du påbegyndte medicinen og så er risikoen for at du tager på igen rigtig stor.

Bh
Henrik