Hvad er bedst til vægttab? Styrke- eller konditionstræning?

I mange år har det altid heddet sig, at hvis man skal tabe sig, skal man lave konditionstræning, men i de senere år er man blevet meget klogere på fordelene ved styrketræning i forbindelse med vægttab. Og hvis jeg var tvunget til at vælge, ville jeg vælge styrketræning og her er hvorfor:

1. Styrketræning er bedre til at holde på muskelmassen under et vægttab. Jo længere du kommer ned i fedtprocent og jo hurtigere du går frem, desto sværere er det at holde på muskelmassen. Det er ikke godt at tabe muskelmasse bl.a. fordi at

a) vi bliver slappere.
b) det er ikke sundt, hvis dit udgangspunkt er lavt.
c) det medfører fald i hvileforbrændingen
d) det måske vil medføre en større sult.

Dermed ikke sagt at konditionstræning ikke hjælper med at holde på muskelmassen. Det gør den og for nogle vil det være nok og det vil altid være MEGET bedre end ingenting.

2. Styrketræning gør dig (ikke overraskende) stærkere og forbygger skader. Ser man bort fra roning, så er det sjældent at man f.eks. får en god træning af bl.a. ryg, bryst, skulder og nakke, når man konditionstræner.

Hvad så med sundheden og kalorieforbrændingen?
Styrketræning medfører masser af sundhed bl.a. nedsat risiko for hjertekarsygdom, diabetes, knogleskørhed mv.

Kalorieforbrændingen kan desuden være ganske fin under et styrketræningspas såfremt, at man får trænet de store muskelgrupper med en tilstrækkelig mængde sæt, gentagelser og øvelser. Dertil kommer der en glimrende efterforbrænding og det daglige bidrag fra en større hvileforbrænding som følge af større muskelmasse (eller fastholdelse i forhold til tab).

Men nu er jeg ikke tvunget til at vælge..
Min anbefaling vil dog altid være, når det kommer til generel sundhed og vægttab, at man skal lave både kondition- og styrketræning. Er du utrænet så træn f.eks. 2 x 1 time ugen med et miks af begge f.eks. 20 min kondi og 40 min styrke. Det er rigeligt til at starte med.

Den bedste motion er den der bliver gjort, og det her her du bør starte styrketræning eller ej.

 

God træning