Hvad er bedst til vægttab? Morgen- eller aftentræning?

Døgnrytmen har indflydelse på, hvordan kroppen omsætter/udnytter det vi spiser i forbindelse med sundhed og vægttab. Derfor er det også nærliggende at tro, at den også har indflydelse på effekten af træning. En ny undersøgelse kaster mere lys på det område.

Undersøgelsen
100 inaktive overvægtige mennesker blev delt i tre grupper:

  1. Morgentræning (06.00-09.00)
  2. Eftermiddag-aften træning (16.00-19.00)
  3. Kontrol (ingen træning)

Begge træningsgrupper skulle lave 250 min konditionstræning i selvvalgt tempo i løbet af ugen indenfor det given tidsrum. De blev ikke bedt om at skære i kosten. Efter 12 uger havde de to grupper tabt omkring 3 kg fedt, men der var ingen forskel mellem de to grupper.

Summa summarum
Denne undersøgelse indikerer, at det sandsynligvis ikke betyder noget mht. hvornår på dagen du træner i forbindelse med dit vægttab. Dette understøttes også at en tidligere såkaldt meta undersøgelse på området. Mit eneste reelle kritikpunkt af undersøgelsen er, at det kunne have været interessant, hvis de havde trænet fra kl 19-22 og ikke kl. 16-19. Man ved fra kost og døgnrytme at jo senere på dagen man spiser desto større betydning, har det for metabolismen.

Uanset hvad, så er mit råd, at du skal træne på det tidspunkt på dagen, der fungerer bedst for dig mht. din kalender og familieliv. Har du den luksus at du kan træne, når du vil, så vælg det tidspunkt, har du føler dig mest frisk.

Reference Obesity (Silver Spring). 2023;31:83–95.