Mine råd til klienter på vægttabsmedicin

Vægttabsmedicin er en stor hjælp for mange. Denne artikel omhandler den viden og de erfaringer jeg har gjort mig med klienter i forløb, der enten er eller har været på vægttabsmedicin. 

Det virker ikke lige godt på alle
I gennemsnit kan man forvente et vægttab på op til 16-17% af kropsvægten, når man benytter vægttabsmedicin, men da det er et gennemsnit betyder det også, at der vil være nogle, der taber sig mindre end de 16-17%  og omvendt. Vægttabsmedicin er derfor ingen garanti for, at du opnår dit ønskede mål. Hvis man vejer 120 kg og taber 16% af kropsvægten, vil det give et vægttab på 19,2 kg.

Du taber ikke kun fedt
Der er mig bekendt kun lavet en undersøgelse*, hvor at man har undersøgt, hvad man egentlig taber i løbet af 68 uger på vægttabsmedicin i kombination med “livsstilsrådgivning” hver fjerde uge. I den undersøgelse fandt de at ca. 60% af det tabte var fedt, resten var den såkaldte fedtfri masse herunder muskelmassen. Det er naturligvis ikke hensigtmæssigt at tabe muskelmasse. Hvis vi tager udgangspunkt i eksemplet fra før med vægttabet på 19,2 kg, vil personen på de 120 kg have tabt 11,5 kg fedt (60%). Den resterende del op til de 19,2 kg vil så være “fedtfri masse”.

*Ref. Supplement to N Engl J Med 2021;384:989-1002

Du tager på igen, når du stopper med medicinen
Risikoen for at tage på igen er stor, hvis man stopper med vægttabsmedicinen (se nedenstående figur. De stopper efter 68 uger).

Ref: doi.org/10.1111/dom.14725

Hvad kan årsagerne være til det? Her kommer mine bud:

Min erfaring siger mig, at det sjældent er sulten, der er den reelle årsag til at folk bliver overvægtige men mere uhensigtmæssige vaner herunder følelsesmæssig spisning mv., og de problemer løser vægttabsmedicin sandsynligvis ikke. Med andre ord så tager medicinen nok ikke hånd om alle de reelle årsager til overvægten. Det vil sige, at når du stopper, vil du sandsynligvis stå du med de samme udfordringer til din overvægt som før du startede.

Et stort spørgsmålstegn for mig er, hvad der sker med ens egen naturlige appetit/sult-regulering, når man over lang tid har benyttet vægttabsmedicin. Virkemidlet i medicinen er en GLP-1 analog altså en efterligning af noget kroppen i forvejen selv producerer, der påvirker vores mæthed. Bliver kroppens egenproduktionen nedsat efter lang tids brug? Bliver følsomheden over for GLP-1 nedsat dvs. virker den dårligere i vores krop? Hvis ja, hvor lang tid går der så før at alting er tilbage til normalen efter, at man er stoppet med medicinen? Det ved jeg desværre ikke, men man godt forestille sig at der sker en form for tilpasning i kroppen. 

Husk på at selv om du tager den højeste dosis, stopper vægttabet på et tidspunkt. Skyldes det som beskrevet ovenfor at kroppen tilpasset har sig doserne? Hvis ja, hvad der så til for at man kommer videre ned i vægt (hvis nødvendigt)? Det kunne jeg godt tænke mig at få svar på og hvis du har det videnskabelige svar må du gerne sende det til mig.

Mine råd til dig på vægttabsmedicin

  • Lav styrketræning for at forsvare muskelmassen bedst muligt
  • Fokuser på at gøre den mindre mængde mad, du får, så næringsrig som mulig.
  • Find ud af hvad den reelle årsag er til din overvægt og tag hånd om den. Tøv ikke med denne opgave,
  • Vær klar på at det kan blive svært, hvis du stopper med medicinen og at du evt. skal starte forfra med din vægttabsstrategi. Det er heller ikke noget problem, hvis det bliver gjort.

Om du har brug for hjælp vægttabsmedicin eller ej, ved jeg ikke noget om. Der skal du tale med din læge. Ovenstående er min mening, overvejelser og holdninger og jeg har intet mod vægttabsmedicin, tværtimod. Den kan være løsningen for mange mennesker, men man bør bare vide, hvad man går ind til.

Har du brug for hjælp til dit vægttab – med eller uden vægttabsmedicin – er du naturligvis velkommen til at tage fat i mig. Du kan se hvad jeg kan tilbyde her.