Fedmeoperationer (gastric bypass) er ingen succes!

En ny undersøgelse fra Schweitz taler sit tydelig sprog: ”fedmeoperationer er absolut ingen garanti for at få en normalvægtig krop – langtfra!”

Undersøgelsen
80 kvinder med et gennemsnitlig BMI på 45,9, der gennemgik en gastrisk bypass blev i 8 år fulgt af et schweizisk Universitetshospital. Da de 8 år var gået var BMI-fordelingen af de opererede kvinde således:

BMI over 40: 10 personer (12 %)
BMI 31 – 40: 53 personer (67 %)
BMI 25 – 30: 16 personer (20 %)
BMI under 25: 1 person (1 %)

Min mening
Hvis man skal tage de negative briller, så er det skræmmende at 99 % stadigvæk er overvægtige (BMI > 25) 8 år efter operationen. Det resultat bliver ikke bedre af, når man kender de økonomiske og personlige omkostninger af sådan en operation. Selv om man rykker succesgrænsen op til et BMI under 30 (måske mere fair da man pr definition ikke kraftig overvægtig længere), er det stadig kun 21 %, som befinder sig i den gruppe. Med andre ord er 79 % stadig kraftig overvægtige 8 år efter operationen.

En fedmeoperation er derfor ingen garanti for et varigt vægttab. Den er kun en hjælp til at spise mindre, og effekten varer ca. 1,5 – 2 år. Derfor er det stadig de samme ”spilleregler” mht vægttab og vægtvedligeholdelse, der gælder. Dvs at man skal gøre en indsats mht. kost og motion for at komme helt ned i vægt. Husk at man kun bliver opereret i maven og ikke oppe i hovedet.

Kilde
J Am Diet Assoc. 2010;110:527-534.

20 replies
 1. Paul Krohn
  Paul Krohn siger:

  Formålet med gastric bypass er ikke kun et vægttab. Man ønsker også at forbygge/helbrede visse livsstilssygdomme eller komplikationer til disse. Gastric bypass kan helbrede, forebygge eller nedsætte alvorligheden af type II sukkersyge, metabolisksyndrom, polycystisk ovarie syndrom, søvnapnø og non-alkoholisk fedtlever. Derved spare man patient og sundhedsvæsnet for komplikationer til disse tilstand.
  Ikke sagt at motion og sund kost ikke er det vigtigeste, men jeg vil blot anføre at gastric bypass ikke kun handler om vægttab.

 2. Tanja
  Tanja siger:

  Hej
  I februar 2010 fik jeg en GBY, da jeg vejede 127,7 kg. Idag vejer jeg 65,5 kg og er 177 cm høj. Mit BMI er nu normalt og jeg har været vægtstabil i snart 1 år. Mit problem er at jeg ingen muskler har og min hverdag er meget presset med 3 børn, heraf en baby, så jeg har ikke tid til motion. Hvordan kan jeg få plads til det i min hverdag og hvilken motionsform skal jeg vælge?
  Jeg er enormt bange for at ende som før, med trøstespisning, overspisning og ingen motion og deraf fedme.
  Mvh Tanja

 3. Kathrine
  Kathrine siger:

  Hej Henrik.
  Jeg er glad for at se at du bringer de resultater på din blog. Jeg har været noget skuffet over “Ekstremt fed” hvor jeg forventede at se danskere tabe sig vha. ændrede kost- og motionsvaner. I stedet får alle deltagerne en gastric bypass og jo, de kæmper da også med maden og motion, men ærligt – så vil de her mennesker jo tabe sig uanset om de ændrer kosten eller ej. Jeg er ikke imod en gb, men jeg synes det er et uheldigt budskab at sende til den danske befolkning, at en gb er løsningen på overvægt. Mange overvægtige har jo de ekstra kg af en årsag som ikke bare skyldes at de er glade for mad.

  Venligst,
  Kathrine

   • sanne
    sanne siger:

    Hej Henrik..
    Ja det er flot gået af Kim, tager hatten af for ham. Han har virkelig kæmpede.
    Men det gjore vi andre nu også.
    Vi havde alle en grund til at vi var blevet så overvægtige og vi har jo alle sammen prøvede at tabe os i mange år, uden det lykkes for os.
    Så at vi vælger at gennemfører vores gb og at Kim vælger den fra, gør da ikke os mindre vær…..
    Jeg har og er meget taknemlig for din hjælp, men bliver ked af at se din kommentar til Kathrine. Programmet gik jo ud på at følge 12 personer der ville ændre sit liv, med en gb…..
    Hilsen Sanne….

  • Anonym
   Anonym siger:

   Hej Kathrine
   Jeg har fået en operation i 2010, men den har ikke virket. Har ikke tabt mig mere end 2 kilo, og det endda selv om jeg overholder alle regler…
   Så det er ikke bare alle der taber sig af sig selv efter operationen.

   Venlig hilsen
   Karina

   • Kathrine
    Kathrine siger:

    Hej Karina.

    Okay, jeg tager min kommentar til mig. Den er tilsyneladende også formuleret for “skrapt” siden folk føler sig angrebet. Det var ikke ment som nedladende.
    God påske

    Venligst,
    Kathrine

  • sanne
   sanne siger:

   Nu var dette program jo baseret på gb.
   Jeg var en af deltagerne og er ikke flov over at måtte vælge en gb.
   Mener ikke det er et uheldig budskab at sende ud på tv. For nogen er en gb en sidste løsning, måske også derfor at programet hedder EKSTREM FED ET ÅR TIL AT REDE LIVET.

   • Kathrine
    Kathrine siger:

    Sanne jeg tror du misforstår min besked. Jeg er lidt forundret over du tager det så nært for jeg har ikke på noget tidspunkt ytret at det er forkert at få en gb eller at du skulle være mindre værd som menneske fordi du har valgt en gb. Jeg skrev blot at jeg var skuffet over programmet fordi JEG føler det blev promoveret på sund kost og motion. Det havde jeg glædet mig til! Jeg er selv overvægtig og har respekt for hvad end man vælger af løsning, hvis man kaster sig ud i et vægttab. For mig er gb bare ikke relevant og jeg havde håbet på god inspiration fra et program der viste sig at have en anden vinkel end forventet.

    Venligst,
    Kathrine

 4. Anonym
  Anonym siger:

  Hej Henrik
  Jeg fik en GB i februar 2006, hvilket vil sige at jeg har haft min GB i snart 6 år. Det er det bedste jeg har kunnet gøre for mig selv og jeg har ikke fortrudt i et sekund.
  I februar 2006 vejede jeg 107 kg og i dag vejer jeg 66 kg (164 cm høj). Jeg har altså en BMI på under 25 og er super glad :o)
  Jeg spiser i dag meget mindre en for 6 år siden, men ellers har jeg stort set beholdt min gamle spise levestil. Jeg går i byen et par gange om året (og drikker som inden GB), går på restaurant, spiser 3 retters menu til fester og slik spiser jeg også til tider.
  Jeg har inden for det sidste år fået motion ind i min hverdag, hvor jeg sørger for at få løbet, cyklet eller dyrket zumba 3 gang om ugen. Dette har været medvirkende til, at jeg har tabt mig fra 68-70 kg til de i dag 66 kg og er blevet strammet væsentligt op :o)
  Der er endnu ikke gået 8 år, men jeg er sikker på at jeg om 2 år stadig vejer under 70 kg, sådan som jeg har gjort i de sidst 5 år.
  Her har I fået min historie, da jeg synes man efterhånden kun høre de negative ting om BG.
  Lille mig.

 5. Anonym
  Anonym siger:

  Hej .
  Tak for alle jeres kommentarer, men hvor er det bare svært at komme igang.
  Kendte man bare nogen, der ligesom kunne” sætte ” en igang med tilberedning af de fedtfattige retter.
  Birthe

 6. Anonym
  Anonym siger:

  Jeg fik min gby for 3½ år siden .. startede på 112 kg og endte på 49 kg .. er selv gået op på 52 kg da 49 er forlidt og den holder fint der. Jeg har alrig dyrket motion, tænker over jeg spiser som alle andre mennesker for operationen gør det IKKE alene. Men overvægtig bliver jeg aldrig. Mit BMI startede på 46.6 og jeg endte på 20.5 og ligger på 21.5 nu og gjort i 2 år nu. Jeg tror på at man KAN komme ned på normal BMI og holde den hvis man virkelig VIL .. Jeg går også stadig ud og spiser og er også usund , men mange gange finder jeg andre alternativer til min kost for ikke at blive fed igen :) Jeg nyder mit liv og er sikker på jeg har denne vægt altid !

  Kathe

 7. Marianne
  Marianne siger:

  Den undersøgelse, må jo nødvendigvis være bygget på personer, der er opereret for mere end 8 år siden. Der er sket utrolig meget indenfor GB operationer og efterforløb indenfor de seneste år. Så måske er den i virkeligheden forældet ;o) Førhen var man nok mindre opmærksom på de overvægtige, som havde en psykisk afhængighed af mad. De bliver ikke “kureret” af en operation. Men langtfra alle er overvægtige pga. tvangsspisning. Jeg er 167 cm vejede 112 kg før min GB og 58 kg idag. Jeg har aldrig haft det bedre og bliver ikke tyk igen. Min problemer med bl.a. hormonsygdommen PCO er stort set væk.

 8. Jimmy
  Jimmy siger:

  Hvis en overvægtig ikke er indstillet på at ændre livsstil kan man operer herfra og langt ud i fremtiden, for så vil det ingen effekt have da den forkert kost og for meget af den.
  Som visse eksempler viser det fra USA, hvor den samme er fået fortaget et gb flere gange.

  Har også selv været på den forkerte side af de 100 og indtil jeg var klar, ville ingen operation have haft nogen effekt skal dog sides at jeg ikke har fået fortaget det…

 9. anonym
  anonym siger:

  Nu skriver du jo ikke noget i dit indlæg om, hvordan fordelingen så ud før operationerne.

  Uden den infomation kan man da ikke slutte, at en gastric bypass ikke er en succesfuld behandlingsmetode generelt.

  Jeg mener, at hospitalerne taler om generelle vægttab på 50-70% af overvægten, og det betyder ikke nødvendigvis at man herved lander på en “normalvægt”.

  Ét er sikkert: Mange har gavn af operationen, men det er naturligvis naivt at tro, at en operation er den gyldne løsning og ikke kræver utrolig meget af den behandlede.

  Jeg synes, at sort/hvide blogindlæg ærig talt er lidt trættende. Verden er fuld af nuancer!

  • henrik Duer
   henrik Duer siger:

   Tak for dit svar. Der er altid nuancer og det er vigtig at man holder det for øje, men studiet er stadig meget interessant og fortæller en masse bl.a. fordi at antallet af deltagere er højt. Den vigtigste konklusion er, at operationen ikke er særlig succesfuld som “stand alone” der skal mere til. Og præcis som du påpeger så mener jeg heller ikke at et vægttab på 50 % af overvægten er et succeskriterie til en så omkostningfuld operation. Man er vel næppe “helbredt fordi man går fra BMI 45 til 35.
   Vh
   Henrik

 10. Susanne Joensen
  Susanne Joensen siger:

  Hej med jer
  Jeg er 30 år snart 31 jeg kan se der er flere her på blokken der skriver de har måtte få en GB. Jeg er selv i den situation at jeg inden kort tid skal snakke med min læge om mine muligheder (skal bestille tid idag) kan i give mig nogle gode råd med på vejen ??? Vejer næsten 117 kg og er 171 høj

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar