Er det gyldne vindue efter styrketræning blevet “lukket”? 

I mange år har man talt om et gyldent vindue, det såkalte “window of opportunity”, i  perioden 30-60 min efter styrketræning. I dette tidsrum skulle betingelserne for muskelopbygning være specielt gode og derfor var anbefalingen, at man skulle have en god mængde protein der. Rådet var ikke taget ud af den blå luft. Der var forskning, der pegede i den retning, men nu er man blevet klogere

Der er ikke noget “gyldent vindue”
I takt med at der kom mere og mere forskning på området bl.a. flere længerevarende træningsstudier, fandt man ud af, at det allervigtigste mht. proteinindtagelsen, var den samlede mængde i løbet af dagen. Hvis man så fordelte denne mængde (se næste afsnit) over 3-5 måltider jævnt fordelt udover dagen, gav det optimale betingelser. Gjorde man det på den måde, kunne man altså ikke se nogen ekstra effekt ved at indtage protein umiddelbart efter træning.

Så meget skal du have
I forbindelse med styrketræning skal man indtage et mellem 1,6 -2,2 g pr kg kropsvægt pr. dag (ved normalt BMI*) for at være sikret det optimale udbytte at træningen. Dvs. at hvis man vejer 80 kg, skal man have et sted mellem 128 g -176 g om dagen fordelt udover 3-5 måltider. Hvis du eksempelvis får fire måltider i løbet af dagen, så skal de i gennemsnit indeholde 128 g/4 måltider = 32 g pr måltid i gennemsnit.

*Er man overvægtig som følge af for meget fedt, skal man bruge vægten ved BMI 25 ellers bliver mængden af protein for stor.