Din morgenmad snyder dig, del 3 (den sidste)

Den sidste i rækken af morgenmadsprodukter, er på en måde også den værste. Ikke fordi at det er det mest usunde af de tre eksempler (langt fra), men fordi det i følge mig bevidst ”snyder” i pæn stor stil.

En ulv i fåreklæder
Kellogs All Bran Regular tager prisen for den ”frækkeste” indpakning. Pakken udstråler sundhed, fitness og lokker med et højt fiber indhold. Det ligner den ideelle morgenmad, men den er desværre også proppet med sukker – den skal jo også smage godt! Når man køber coco pops, kan man se at det ikke er jordens sundeste morgenmad. Indpakningen narrer dig ikke her. Men det synes jeg den gør, når du ser på All Bran Regular. 

Ingredienserne
De to hovedingredienser fuldkornshvede og hvedeklid (hvilket som udgangspunkt er glimrende), er opgivet med deres procentdel på hhv 57 og 21 %, men den trejdestørste ingrediens; sukker har de sjovt nok ikke sat procenter på – hvorfor mon? Vi får svaret i næringsindholdet: sukkerarter 20 g pr 100 g All Bran Regular. Det er ikke godt nok, og slet ikke med den indpakning. Det skal dog nævnes at fiber og proteinindhold er ganske glimrende, og produktet er da også bedre end coco pops og den fedtfattige yoghurt. Havregryn er altid et godt alt
ernativ.
 

 

12 replies
 1. Kim Bille
  Kim Bille siger:

  På den anden side skal vi jo have nogle fibre for at blive mætte, og det har All-bran. Hvis man vil have endnu flere fibre så er der All-bran Plus.

  Jeg synes du skal tage et kig på bagside af din havregrynspakke næste gang. Du vil opdage at havregryn har mere af energi, kulhydrat, fedt og protein, men færre fibre….

  • henrik Duer
   henrik Duer siger:

   Hej Kim:-))

   Med tilsat sukker er der risiko for dårligere mæthed pr kcal og større blodsukker udsving. Man kan ikke udelukkende se på kcals. Proteiner mætter bedre og koster mere at omsætte i kroppen, og der er også forskel på kulhydraterne i mellem. Hvis man udelukkende kiggede på kcals så ville man kunne sidestille minimælk og cola (sådan cirka). Men ingen tvivl om at fibre er vigtige.

   Anbefaling fra NNA og det er ikke uden grund:
   Det anbefales at kosten højst indeholder 10% af energien i form af raffinerede sukkerarter – tilsat sukker. Det kan især være nødvendigt at begrænse mængden af tilsat sukker i drikkevarer for at bekæmpe fedmeepidemien.
   Nordic Nutrition Recommendations, 2004

   Mange hilsner
   Henrik

   • Kim Bille
    Kim Bille siger:

    Jeg er ikke sikker på jeg forstår. Siger du at en producent kan putte sukker i sit produkt for at øge mængden af fibre?

    Jeg er enig i at man ikke kan kigge på energi alene og at protein er vigtigt for mæthed (og All-bran har fler proteiner end havregryn), men fibre er vel også vigtige.

    Jeg forsøge at udfordre din, synes jeg, lidt ensidige karakteristik af morgenmadsprodukter. Ja, All-bran har mere tilsat sukker, men bedre på alle andre område. Er havregryn virkelig det vidunder produkt du fremstiller det som?

    • Daniel
     Daniel siger:

     Hey
     – Henrik siger ikke, at producenten putter sukker i, for at øge fibermængden, men at fibrenes mættende egenskaber bliver overskygget af det tilsvarende dårligt mættende tilsatte sukker.
     Det er i al fald sådan jeg læser det.

 2. Casper Kristensen
  Casper Kristensen siger:

  Hej Henrik!

  Gode artikler. Utroligt hvorfor nogen producenter vil prøve at skjule sukkerindholdet, som i sidste ende går ud over vores sundhed.

  Derudover vil jeg gerne spørge om du ikke kan lave en artikel om muskelvækst og hvad der skal til både kostmæssigt og træningsmæssigt. Måske et eksempel på en kostplan?

  Tak

 3. Jimmy
  Jimmy siger:

  Er ret sikker på at de her 3 blog posts ikke helt falder i god jord alle steder.! 😉
  Men dertil synes jeg også det er skræmmende at der ikke er mere ensartet regler på hvordan en gda skal udregnes, for den svinger utroligt meget alt efter hvilket produkt det er.

  Dernæst skal man som forbruger også være langt mere kritisk overfor det procenterne skriver, dog harmonere det så ikke helt med at man opdrages til at tro på autoriteter…

  Så superfedt med lidt blogindlæg som prikker til folk.! 😀

 4. Ditte
  Ditte siger:

  Er Bran Flakes fra Levevis mon et bedre valg? Eller burde jeg bare holde mig til havregryn. Synes nemlig også at jeg får en længervarende mæthedsfornemmelse ved at spise Bran Flakes (ca.35gr) med enten blåbær eller en banan.

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar