Din forbrænding går ALDRIG i stå, når du taber dig, men….!

Bare rolig din forbrænding ”slukker” ikke, når du taber dig og heller ikke ved en lav kalorie diæt men for nogen kan den kan godt komme så langt ned, at det faktisk er “umuligt” at komme videre.

Forbrændingen går ALDRIG i stå
En af de mere vedholdende skrøner inden for vægttab er som nævnt at forbrændingen og dermed vægttabet går i stå, hvis kalorieindtagelsen bliver for lav, men det er ikke sandt. Lad mig slå fast MED DET SAMME at jeg IKKE er fan af lav kaloriediæter, men vil bare gøre opmærksom på en ”usandhed”.

Din forbrænding falder dog uanset hvad bl.a fordi, at du taber kropsmasse/vægt og fordi kroppen producerer mindre stofskiftehormon for at ”beskytte” kroppen mod et kalorieunderskud.

Forsøg med 800 kcal diæter har vist at forbrændingen kan falde med 15% efter et vægttab på 10% af kropsvægten. Omsat til praksis. Hvis du f.eks. har et dagligt energiforbrug på omkring 2500 kcal kan et vægttab på 10% af kropsvægten medføre et fald i forbrændingen på 375 kcal (15%).

Husk der kan være store individuelle forskelle. Min oplevelse er at nogen bliver meget ramt hårdt og det kan virke mærkeligt at de ikke taber sig. Eksempelvis folk med lavere stofskifte og/eller har en krop, der går i kraftigere “forsvar” (lavere produktion af stofskiftehormon, mere “effektive” når de bevæger sig, øget appetit osv)  for at beskytte kropsvægten har det meget sværere. Er du gået i stå og ikke selv kan komme videre, bør du søge professionel hjælp.

Min personlige holdning
Pas på med at gå for langt ned i kalorier, da det ikke er motiverende at få så lidt at spise. Jeg går ikke under 1200-1500 kcal med dem jeg hjælper og kan slet ikke anbefale nogen at gå ned på eller under 800 kcal (Very Low Calorie Diet) medmindre det er som en del af en fastestrategi . Øg hellere det fysiske aktivitetsniveau eller accepter et langsommere vægttabstempo. Husk at et vægttab uden fysisk aktivitet er et usundt vægttab. Mit anbefaling er, at du ikke skal tabe mere end 1 kg om ugen i gennemsnit. Husk at de fleste taber mere end 1 kg de første par uger bl.a. pga. mindre væskebinding i kroppen.

Vær opmærksom på næringsstofferne
Jo længere man går ned i kalorier jo sværere bliver det at dække kroppens behov for næringsstoffer f.eks. proteiner, sundt fedt, vitaminer og mineraler på naturlig vis.

Husk endvidere at hurtigt vægttab/kraftigt kalorieunderskud øger risikoen for tab af muskelmasse og det er uanset om du træner eller ej. Det er klart at et vægttab uden træning også medfører et tab af muskelmasse, hvilket naturligvis ikke er optimalt.

Ref på 800 kcal studie: N Engl J Med 1995;332:621-8

0 replies

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar