De fire vigtigste årsager til succes med et varigt vægttab

Hvad var den vigtigste årsag til, at du fik succes med dit vægttab? Det spørgsmål har 138 ”supertabere” svaret på og på baggrund af disse svar har jeg lavet en top 4 over årsager/succesparametre.

Hvordan har jeg lavet min research?
I forbindelse med mit spørgeskema om det varige vægttab (september 2020), hvor mere end 600 personer svarede, skrev over 300, at jeg godt måtte stille dem yderligere spørgsmål. Af dem har 138 svaret på ovenstående spørgsmål om årsagen til deres succes. For at svare på spørgeskemaet skal man have tabt minimum 15 kg og have holdt dette vægttab i +5 år. Spørgsmålet er stillet som et åbent spørgsmål, hvor folk kunne skrive nøjagtig, hvad de mente var årsagen til deres succes. Bemærk at folk godt kunne skrive mere end en årsag.

En livsstilsændring er nødvendig
En livsstilsændring er fundamentet for at vægttabet bliver holdbart på den lange bane. En ting er at tabe mange kg. Noget andet er at holde vægttabet, og her er livsstilændringen vigtig ellers bliver den daglige mentale kamp for stor. På papiret lyder en livsstilsændring meget simpelt, men det er gennemførelsen og implementeringen, som er den svære del.  Nedenfor er en top fire over selvvurderede årsager til, at folk fik succes med deres vægttab og herunder livsstilændring. Læs mere

Vendepunktet for det succesfulde vægttab

Hvad er folks vendepunkt i forbindelse med det varige vægttab? Og hvad er årsagen til at de lige netop denne gang får succes? Det vil jeg beskrive i dette og mit næste blogindlæg.

Hvordan har jeg lavet min research?
I forbindelse med mit spørgeskema om det varige vægttab (september 2020), hvor mere end 600 personer svarede, skrev + 300, at jeg godt måtte stille dem yderligere spørgsmål. Af dem har 138 svaret på spørgsmål om vendepunktet mv. Dem der har svaret har tabt minimum 15 kg og holdt det i mere end 5 år. 80% af respondenterne er kvinder. Jeg har (endnu) ikke set på eventuelle kønsforskelle.

Vendepunktet for vægttabet
Vendepunkt kan man betragte som startskuddet på det vægttabsforsøg, der ender ud med at skabe et vægttab, der holder. Nedenfor er en liste over de mest hyppige vendepunkter. Læs mere

21% døjer med livskvaliteten efter et større vægttab, men…..

I september 2020 lavede jeg en spørgeskemaundersøgelse med folk, der har tabt +15 kg og holdt dette vægttab i minimum 5 år. Spørgeskemaet blev sendt ud via mine platforme på de sociale medier. Dette er det første af tre blogindlæg om denne undersøgelse.

Går det udover livskvaliteten at holde et større vægttab?
At tabe sig er ikke nemt, men at holde vægttabet efterfølgende er endnu sværere. Ifølge litteraturen/forskningen kan man få det indtryk, at det faktisk er en umulig opgave, men vi ved at det naturligvis lykkes for nogen. Hvordan de har grebet det an, beskriver jeg i et senere indlæg.

Dette blogindlæg fokuserer på hovedformålet med undersøgelsen, nemlig om det at holde et større vægttab over længere tid (>5 år) går ud over livskvaliteten og om det har været anstrengelserne værd.

Årsagen til at jeg ønsker at blive klogere på netop dette skyldes at det mig bekendt ikke er blevet undersøgt før og det er interessant for hele “vægttabsdiskussionen”.

Det giver god mening at tro, at det kan gå udover livskvaliteten, da man skal kæmpe mod en urgammel biologi f.eks. en øget appetit, indgroede vaner, omgivelser, tilgængelighed, kultur mv.

 

Hvem har svaret på spørgeskemaet?
630 personer fra hele landet har svaret på spørgeskemaet heraf 72% kvinder, 20% mænd og 8 % ”andet”. Aldersfordelingen ses nedenfor

AlderProcent
18-24 år2%
25-34 år26%
35-44 år40%
45-54 år25%
55-64 år7%
65 år og derover0%

 

BMI på respondenter

 

 

Antal kg respondenterne har tabt

(Respondenter der har tabt <15 kg er blevet filtreret fra i efterfølgende databehandling)

 

Hvor lang tid har respondenterne holdt vægttabet

(Respondenter der har holdt vægttabet <5 år er blevet filtreret fra i efterfølgende databehandling)

 

Livskvalitet og har det været anstrengelserne værd
Overordnet svarer 21% af respondenterne at fokus på vægttab, træning etc. udgør et problem deres livskvalitet men 95% mener at det har været anstrengelserne værd. 4% svarer ”hverken/eller” mens 1% ikke mener at det ikke har været det værd.

Mht. de respondenter, som oplever at fokus på vægttab, træning etc. påvirker deres livskvalitet negativt, tegner der sig en tendens til:

 • Der er flere kvinder end mænd
 • Har holdt vægttabet i kortere tid
 • Vejer sig oftere
 • Har lidt højere BMI
 • Lidt flere har tabt sig +30 kg
 • Ingen aldersforskel
 • Flere der tæller kalorier

37,3% af dem der oplever at fokus på vægttab, træning etc. påvirker deres livskvalitet negativ tæller kalorier mod 22,4% for alle respondenterne. For vejninger en eller flere gange dagligt er tallet hhv. 16,6% og 15,2%. For fedmeopererede er tallet hhv. 12,6% og 8,6%.

Min holdning
Først og fremmest er jeg meget glad for at se, at 95% mener at vægttabet har været anstrengelserne værd og kun 1% synes det modsatte (4% svarer ”hverken/eller”). Det overrasker mig i den grad positivt. Derudover svarer ca. 8 ud af 10 at det daglige fokus på kost mv. ikke går ud over livskvaliteten. Det betyder dog stadig at 21% mener, at dette fokus på kost går ud over deres livskvalitet (har dog stadig været vægttabet værd for de fleste i den gruppe).

En af årsagerne til det i mine øjne relativt positive billede, kan være at mange af dem, der undervejs i vægttabet eller den tidlige vedligeholdelse døjer så meget med livskvaliteten og ikke synes at det er anstrengelserne værd, ender med at tage det hele på igen – og dermed ikke indgår i denne undersøgelse.

21%, der har fået reduceret deres livskvalitet, er for mange. Hvad der ligger i ”reduceret livskvalitet”, er der ikke spurgt ind til. Men vi bør sætte endnu mere fokus på at nedbringe den andel ved bl.a. en ordentlig screening inden opstart af forløbet og indtænke at vægttabet skal kunne holdes til evig tid med størst mulig livskvalitet fra begyndelsen af forløbet. Det vil sandsynligvis også medføre at vi får flere, der oplever et varigt vægttab.

 

Du er meget velkommen til at skrive til mig info@henrikduer.dk, hvis du har kommentarer til ovenstående.

Bh
Henrik
 

 

Den største sundhedsmæssige udfordring nogensinde?

Det har aldrig været vigtigere at være fysisk aktiv og leve sundt end det er lige nu. Det har altid været vigtigt, men corona-virusset i sig selv og den medfølgende krise har bare gjort det endnu vigtigere – og så er det ærgerligt, at det aldrig har været sværere at være fysisk aktiv og leve sundt.

En stor økonomisk konsekvens
Det lader til at det ikke kun er de ældre og folk med lungeproblematikker, som er i risikozonen men også folk med kraftig overvægt og måske også folk med hjertekarsygdom og type 2 sukkersyge. Alt sammen noget fysisk aktivitet kan være med til at forebygge og indgå i behandlingen af. Giver det så mening at holde +800.000 danskeres adgang til fitness- og træningscentre lukket ned? Måske, hvis myndighederne vurderer at samfundet ikke er klar – men hvordan er prioriteringerne lavet i forhold til sundhed? Og hvad bliver konsekvensen?

Læs mere

2-3 timers mangel på søvn koster kalorier 

Studiet har til formål at undersøge, hvilken effekt dårlig søvn har på blandt andet

forsøgspersonernes sultfølelsen, cravings og portionsstørrelse.

Studiets metode

Studiets forsøgspersoner var 24 normalvægtige kvinder i alderen 18-55,

som normalvis sover mellem 7-9 timer pr. nat.

Forsøget var bygget op således, at kvinderne henholdsvis sov en normal nat og en søvnbegrænset

nat (med 2-3 timers mindre søvn). De to nætter foregik med minimum 14 dages mellemrum.

Forsøgets data blev indsamlet vha. en række forskellige spørgeskemaer, opmålinger af deltagernes

selvanrettede tallerkner samt observering af kvindernes valg af  fødevarer og snacks. 

Resultater

Forsøgets resultater viste tydeligt, at deltagerne efter en nat med dårlig søvn havde en øget sultfølelse,

var mere trætte og udmattede, havde trang til mad med mere fedt og sukker samt spiste større portioner,

sammenlignet med deres nat med god søvn.

Dette studie kan derfor sætte en endnu tykkere streg under det faktum, at søvn er en vigtig faktor i forbindelse med vægttab, og forebyggelse at overvægt. Forsøget viser, at dårlig søvn kan medføre et øget energiindtag og evt. vægtøgning.

Så inden du starter et vægttabsforløb, så kig på din søvn.

Husk desuden, at søvn ikke kun er vigtigt hvis du skal tabe dig, men generelt er vigtigt for din præstationsevne.

7 gode råd til en god søvn

 1. Drop skærmene i soveværelset
 2. Luft ud inden du skal i seng
 3. Undgå koffein eftermiddag og aften
 4. Undgå alkohol inden du skal i seng
 5. Undgå at spise og drikke for tæt på sengetid
 6. Gå i seng på faste tidspunkter
 7. Undgå hård træning inden du skal sove

Godnat og sov godt.

Skal jeg undgå fedt for at tabe mig?

Hej Karsten.

 

Tak for dit spørgsmål, som er et spørgsmål jeg ofte får, og meget gerne vil svare på.

Mange går med den opfattelse, at for at kunne tabe fedt og slanke sig, skal de helst undgå fedt. Dette er dog ikke sandt.

 

Der findes et hav af slankekurer, med enten højt eller lavt fedtindhold og det er vidt forskelligt, hvad der fungerer bedst for den enkelte. Den mest effektive diæt er den der bliver holdt og skal munde ud i en livsstilsændring ellers bliver det ikke langtidsholdbart.

 

Du kan sagtens tabe dig, selvom en stor del af den energi du indtager kommer fra fedt, så længe du er i kalorieunderskud.

Hvilken marmelade skal du vælge?

Udseende og sundhed hænger ikke altid sammen
Alle producenter ønsker at sælge deres produkter, og for dem gælder alle kneb. Det er derfor vigtigt, at du er lidt kritisk, på trods af at produkternes indpakning kan skrige sundhed. I dette tilfælde ser den ene marmelade ikke meget sundere ud end den anden, men der er alligevel stor forskel på sundheden af de to produkter.

Hvad skal du være opmærksom på?
Er du i tvivl om hvilket produkt der er sundest, så brug altid lige et minut på at vende produkterne om, og læs næringsindholdet. Når du skal vælge den sundeste marmelade, er det indholdet af kalorier og sukker du skal kigge efter.

I dette tilfælde ser næringsindholdet således ud på de to produkter.

Næringsindhold pr. 100 g.

 IrmaFrk. Anna
Kalorier187150
Sukker42 g30 g


Frk. Anna vinder
Hindbærmarmeladen fra Frk. Anna indeholder både færre kalorier og en hel del mindre sukker. Generelt er der stor forskel på mængden af tilsat sukker i marmelader. Så hvis du er typen der elsker marmelade i større mængder, så kig på næringsindholdet og lad dig ikke narre af produkternes indpakning.

Sommerens kalorielette grillvalg

Jeg sammenligner to forskellige grillmenuer, du vil blive overrasket over den sundhedsmæssige forskel!

Begge menuer indeholder samme mængde mad, bare forskellige valg.

 • Menu 1 består af 180 gram (2 stk.) pølser, 100 gram almindelig kartoffelsalat, 100 gram hvidløgsflute og en halv liter cola
 • Menu 2 består af 180 gram BBQ marinerede kyllingespyd, 100 gram kartoffelsalat (med creme fraiche), 150 gram salat med dressing og en halv liter cola light.

Både menu 1 & 2 indeholder 180 gram kød, 100 gram kartoffelsalat og en halv liter cola. Menu 2 indeholder en salat som tilbehør, hvor der i menu 1 serveres flute. De to menuer er ikke ekstremt forskellige i indhold, men de er meget forskellige i næringsindhold, som det ses af skemaet.

Menu 1

Menu 2

Kalorier

983

390,5

Fedt

60,8 g

17,4 g

Sukker

56 g

3,8 g

Salt

6,5 g

2,3 g

Som det ses i skemaet er der kæmpe stor forskel på næringsindholdet af de to menuer. Det kan altså godt betale sig, at bytte nogle af grill-klassikerne ud med et lettere alternativ, hvis sommeren står på grillaftener flere dage i ugen.

5 gode råd
Du kan gøre dine grillaftener mere kalorielette med disse 5 enkelte råd.

 1. Vælg mere fedtfattigt kød og lav i stedet en lækker marinade for at gøre kødet smagfuldt
 2. Husk det grønne tilbehør
 3. Spis fuldkornsbrød, hvis du ønsker brød til grillmaden
 4. Spis mindre portioner
 5. Undgå de sukker- og alkoholholdige drikke i alt for store mængder

Hvilken is skal du vælge?

Hvad skal du kigge efter?
Når der skal hygges med is i sommervarmen, og du ønsker at isen skal være en af de lettere af slagsen, er det indholdet af kalorier, fedt og sukker du skal kigge efter.
Jeg sammenligner 3 is. En fra Frisko, en fra Thise og en Sun Lolly.

Du må godt
Is hører sommeren til, og det skal der også være plads til. Hvis du ellers spiser sundt og motionerer, er det heller ikke isen der vælter kaloriebudgettet. Når det er sagt, finder der alligevel nogle is, som indeholder en del flere kalorier end andre, som du vil se i dette eksempel.

Mange bække små
Som sagt er jeg ikke fortaler for, at man skal forbyde sig selv sæsonernes små goder. Der hvor det kan være en god idé, at være opmærksom på næringsindholdet er, hvis du er den helt store iselsker. Spiser du blot et par is i løbet af sommeren, gør det ikke den store forskel, hvilken is du vælger. Er du derimod iselskeren, som spiser is flere gange om ugen i løbet af sommeren, kan det godt løbe op. På samme måde betyder det også noget i kalorieregnskabet om det er en is på 60 gram eller en kæmpe vaffelis.

Vend produktet
Hvis du er på jagt efter det kalorielette alternativ, og har svær ved at gennemskue de mange markeringer, frugter og sunde slogans på produktet, så brug altid lige et minut på at vende produkterne om, og kig på næringsindholdet. Så er du sikker på ikke at blive narret. I dette tilfælde ser næringsindholdet således ud på de 3 produkter.

Næringsindhold pr. 100 g.

FriskoThiseSun Lolly
Kalorier11026481
Kulhydrat
Sukker
21 g
17 g
25 g
22 g
21 g
20 g
Fedt2,7 g16 g0 g

En klar vinder
Når næringsindholdene er stillet sådan op, er det tydeligt at se den store forskel. Der er ingen tvivl om, at sodavandsis generelt indeholder færre kalorier end flødeis. Det er i dette tilfælde også Sun Lolly isen, der vinder på alle parametre, som den sundeste is. Når det så er sagt, er der også forskel på flødeisene. Isen fra Frisko er lavet på Soya, og dens fedtindhold og dermed kalorieindhold er derfor markant lavere, hvilket gør den til den næst sundeste is, hvorimod jordbærflødeisen fra Thise er den helt store taber i denne sammenligning.

Er faste sundt?

Hej Nina og tusind tak for dit spørgsmål.

8-timerskuren og faste generelt, er på lige fod med de fleste andre kure fine, hvis du kan holde dig til “kuren”.

Vægttab handler overordnet omkring kalorieunderskud. Så er det igennem faste, at du bedst kan opnå kalorieunderskuddet, er det en god metode for dig, og du vil højst sandsynligt tabe dig.

I forhold til sundhedsmæssige fordele, er faste ikke sundere end normalt kalorieunderskud fordelt ud over dagen.

Helt generelt vil jeg slå fast, at hvis du skal tabe dig mange kilo, og dit vægttab skal være varigt, så skal der en livsstilsændring til.